Legszebb macskáink: a kuril szigeteki csonkafarkú

kuril szigeteki csonkafarkú1_3

Mit kell tudnod, mielőtt a kuril szigeteki csonkafarkút választod?

A kuril szigeteki csonkafarkú az egyik legszebb macska, amit az ember választhat a háziállatok közül. Általában persze nem a külső dönt, hanem a személyiség, azonban ennek a kisállatnak a személyiségére sem lehet panasz, a külseje pedig egyenesen elragadó. Persze senkit sem rábeszélni akarok az örökbe fogadására, hiszen a legtöbb szőrös barátunk egy életre szóló társat jelent. Ha azonban valaki mégis fontolgatja, hogy ezt az egzotikus macskafajtát fogja választani, akkor pedig néhány érdekes információval találkozhat itt.

Néhány általános dolog a kuril szigeteki csonkafarkúról

Néhány fontosabb, általános információt lehet érdemes először megállapítani a kuril szigeteki csonkafarkúról. A macska szőre rövid vagy félhosszú, ami egyszerűvé teszi a lakásban tartását. Ez fontos információ lehet, hiszen sokakat a macskaszőr tart vissza attól, hogy a házukba engedjék a kedvencüket. A rövid szőrű macskák azonban hetente átfésülve viszonylag kevés szőrt hullajtanak el. Így ha nem is tudjuk megnevelni azokat, hogy ne másszanak fel a kanapéra, nem lesz nagy gond a takarítással utánuk. Persze elkerülhetetlen a cicagazdiknak, hogy a ruhájukra kerüljön néhány szőrszál, azonban az ilyen apró kellemetlenségekért bőven kárpótolni fog minket a remek társaság az otthonunkban.

kuril szigeteki csonkafarkú1_1

A kuril szigeteki csonkafarkú származása könnyen kitalálható, hogyha valakinek ez fontos információt jelent, és még nem jött rá a macska nevéből. Sokhelyről érkeznek hozzánk cicák, azonban a lényeg nem a származási helyük, sokkal inkább a személyiségük, amit a későbbiekben fogok tárgyalni.

Addig azonban szóljunk néhány szót a testalkatáról, amely szintén nem mindegy a benti lakás szempontjából. A testalkata közepes, ami többszempontból is előnyös. Nem érezzük zavarónak a lakásban, főleg hogyha kisebb házban kell élnünk. A közepes méretű macskáknak sok előnye van, a kisebbekhez képest kevésbé betegesek, jobb az immunrendszerük. Hogyha kint tartjuk őket, akkor az idegen macskák ellen képesek hatásosan védekezni, kevésbé tűnnek el nyomtalanul. Az orvosi kezelésük általában kevesebbe kerül a nagyobb testű fajtáknál, hiszen kisebb adagot igényelnek a súly szerint kimért gyógyszeradagokból. Így minden szempontból ez a legelőnyösebb macskaméret.

A kuril szigeteki csonkafarkú jelleme

Nézzük meg talán a legfontosabb jellemzőket végre. Lehet akármilyen szép egy macska, hogyha nem lehet vele nyugodtan együtt élni és a legcsúnyább háziállatból is igazi szeretett kiskedvenc válik, hogyha a személyisége meggyőzi a gazdákat. A kuril szigeteki csonkafarkúnak azonban nem csak a kinézete megnyerő. Igazi barátja embernek és másik macskának is.

A kuril szigeteki csonkafarkú macskák rövid vagy félhosszú szőrűek, nagyon barátságos, kiegyensúlyozott és békés jellemük van. Nagyon egészségesek és természetük kiegyensúlyozott megbízható és társaságkedvelő személyiséggel. Általában egyedül is jól elvan, nagyon kiegyensúlyozott a mindennapokban. Nem könnyű feldühíteni, ami remek tulajdonság, hogyha az állat mellett kisgyerek is van a lakásban. Hozzájuk nem csak a szülőnek lesz szüksége türelemre, hanem a macskának is, amire a kuril szigeteki csonkafarkú fel van készülve.

Jó alkalmazkodókészséggel rendelkeznek, ami minden háztartásnak nagy előny, ahogy a jó általános egészségi állapotuk is. Sok macskafajta beteges lehet ugyanis, sok rendelkezik valamilyen veleszületett betegséggel, allergiára való hajlammal. A kuril szigeteki csonkafarkú esetében azonban nem kell ilyentől tartanunk.

kuril szigeteki csonkafarkú1_2

Amit a kuril szigeteki csonkafarkú tartásáról feltétlenül tudni érdemes

Természetesen minden állatnak megvannak a maga igényei. Egy kaparófa például elengedhetetlen, hogyha egy kuril szigeteki csonkafarkúval akarunk együtt élni. Jó hír azonban, hogy olyan fajta állatról van szó, amit az udvarra is ki lehet engedni. Sokszor derülhet ki, hogy nem a legjobb döntés a lakásban tartani az állatot, így aki még nem tapasztalt ezen a téren, annak a kuril szigeteki csonkafarkú remek döntés, hiszen a kedvezőtlen tapasztalat esetén ott az udvar alternatívaként. A kinti macskákat is ugyanúgy lehet szeretni, de az együttélés kellemesebbé válhat a kisebb távolág megtartása következtében.

Láthattuk tehát, hogy a kuril szigeteki csonkafarkú sokfajta szempontból jó döntés. Akár első macskának is kiváló, de tapasztalt gazdik esetében is jó döntés lehet. Barátságos, más macskák mellé is lehet engedni, a gyermekek társasága sem okoz neki gondot. Az ápolása nem igényel különösebb figyelmet, általában egészségesebb fajta, akikkel így sok gondunk nem lesz, azonban annál több szeretetet kaphat az ember az ilyen macskáktól. Így hát igazi Jackpot ez a macskafajta, minden szempontból megfelelő és jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt már tényleg csak az győzheti le, hogyha az ember beleszeret egy másik fajba első látásra. Minden más esetre ott lesz a kuril szigeteki csonkafarkú, amit bátran merjünk választani kiskedvencként otthonra.