Mit derítenek ki a laborvizsgálatok?

laborvizsgálat1_3

A laborvizsgálatok eredményességéről

A laborvizsgálatok sokfajta lehetőséget rejtenek magukban, amelyekről talán nem is tudunk. Nem csak egyszerű kivizsgálások során használjuk őket, és nem is csak egy általános képet adhatnak az ember egészségi állapotáról, hanem annál sokkal specifikusabb problémákra is rá tudnak mutatni az egyes vizsgálatok. Érdemes tehát egy kicsit részletesebben is megismerni őket, a bennük rejlő lehetőségeket, és azt is, hogy mire tudjuk őket használni. 

Hogyha valaki betegség miatt aggódik, akkor laborvizsgálatok

A laborvizsgálat egyik talán legismertebb lehetősége persze az, hogyha az ember valamilyen betegség eredetét keresi, hogy pontosan mi is a problémája. Ilyenkor a vizsgálatok általában a háziorvoson, majd a szakrendelőkön keresztül történnek, könnyen el tudunk jutni a vizsgálatokra. Érdekes azonban, hogy a háziorvos általában nem kér rögtön vér- vagy vizeletmintát, hanem egyszerűen csak a tüneteket kezeli, ami sokszor be is válik. Ennek ellenére a probléma néha sokkal mélyebben gyökerezik, és igenis szükség lenne egy alaposabb kivizsgálásra, ami éppen ezekkel a laborvizsgálatokkal valósítható meg nagyrészt.

laborvizsgálat1_1

Egy általános egészségfelmérés sem árt az embernek néhány évente, mégis sokan inkább kerüljük az egészségügyi rendszert, mert lassú, nem pontos, egyszerűen csak rosszul vagyunk a fehér köpeny látványától, és akár egy-két rosszabb tapasztalat is visszatarthat bennünket. Azonban a magánellátásban is gondolkodhat az ember, amely egy sokkal specifikusabb, nyugodtabb és persze kellemesebb környezet is, ahová nem kell félnünk bemenni. Itt gyorsan, időponttal a kezünkben tudunk belépni az ajtón, és nem kell tartanunk a legjobb kezelésnél rosszabb bánásmódtól is akár. Néhány évente igazán megéri egy kis összeget arra szánnia az embernek, hogy saját maga mehessen a dolgok után, és megismerhesse az általános egészségi állapotát, vagy valamilyen kellemetlen tünet okát, amit a háziorvos nem tudott megtalálni, vagy csak nem szentelt neki elegendő figyelmet. 

A laborvizsgálatok sportolók részére

A laborvizsgálatok rendszeres elvégeztetése kivételesen fontos sportolók számára. Persze írhattam volna alcímnek a terhes kismamákat is, rájuk azonban a közgyógyászati rendszer is jól figyel, míg a sportolók sokszor magukra vannak hagyva a gondjaikkal és nehézségeikkel, amelyeket nem olyan egyszerű megoldani. Nem egyszer az lesz a háziorvos válasza felmerülő probléma esetén, hogy az ember fogja vissza a mozgást, esetleg hagyja abba a megerőltető edzéseket, és a gyakorlatban nem segít az emberen, aki persze nem szívesen hagyná ott a hivatását, hogyha még fájó könyökkel is, de néhány évig szeretné tovább folytatni azt. 

A laborvizsgálat sok szempontból lehet az ember segítségére ilyen esetekben. Először is, ott van a szintén általános felmérés lehetősége. Ez lehetővé teszi az ember számára, hogy jobban megismerje magát. Tegyük fel azt az apróságot, hogy egy sportolónak magnézium hiánya van, ami máris egy nagy hátrány a többiekkel szemben számára. Ettől fáradékony lesz, nehezebben tudja majd tartani az edzések tempóját. A laborvizsgálat megmutatja az egyes eltéréseket tehát, amelyeket korrigálni lehet. 

Hogyha pedig nem egyetlen alkalommal vesszük igénybe ezt a szolgáltatást, akkor még jobban járhatunk, hiszen a monitorozás az egyik fontos lépése a teljes vizsgálatnak. Így láthatjuk, hogyan hatott a korrigálás, nem sült-e el valamelyik javítási stratégia éppen az ellenkezőjére, kaphatunk egy általános képet arról, hogy hogyan működnek a változtatások együttesen és külön-külön is, így a sportolók számára a laborvizsgálatok elengedhetetlen részét képezik a hatékony felkészülésnek. 

laborvizsgálat1_2

A laborvizsgálatokról összességében

A laborvizsgálatok tehát mindenki számára hatásosak és hatékonyak egyaránt, azonban kiváltképp ajánlott sportolóknak vagy olyan embereknek, akik az átlagnál jobban szeretnék ismerni magukat, és hallgatni a testük jelzéseire, mégsem szeretnének sötétben tapogatózni, hanem számokban akarják látni a tényeket. Így az ember nem kezeli félre magát, nem olvassa félre a jeleket, és nem visz be a szervezetébe felesleges anyagokat, amelyekre nincs szüksége, sőt esetleg kellemetlenségeket, túladagolást okozva ezzel. Itt egyaránt szó lehet az egyes tápanyagokról, vitaminokról és ásványi anyagokról, a só vagy éppen a víz pótlásáról. A laborvizsgálat azonban egy biztos pont az ember életében, pontosan tudni lehet ennek segítségével, hogy min kell változtatni, és milyen módon, egy ellenőrző vizsgálattal néhány hónappal később pedig könnyen meg tudjuk nézni, hogy az életmódunkon való változtatás hogyan segített az eredményeken, és ennek tudatában már megnyugodhatunk, hogy mindent megtettünk a testi és lelki épségünkért. Én tehát mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget, nem érdemes kihagyni, hogy egy kicsit többet törődhessünk magunkkal. Akár egyetlen vizsgálat is sokat tud változtatni az ember életén, amihez akár már le is lehet foglalni az időpontot az internet segítségével. Nem érdemes elszalasztani a lehetőséget.