Miért érdemes gázkazán-kazán vásárlással megoldani a fűtést?

Hogy működik a gázkazán-kazán?

Hazánkban viszonylag sokan tisztában vannak vele, hogy az egyik legolcsóbb energiaforrás a gáz. Éppen ezért érdemes kihasználnunk ott, ahol lehet. Vidéken ugyanígy érdemes lehet bizonyos háztartási hulladékokat eltüzelve jutni energiához, ahelyett, hogy kidobnánk, noha ennek olykor a környezetterhelő hatása miatt nincs is annyi haszna, mint gondolnánk. Persze az volna a legideálisabb, ha teljes mértékben megújuló energiákra épülve tudná magát egy egy háztartás ellátni, de ezek beépítése viszonylag költséges és lassú a megtérülés. Ugyan biztos, de lassú. A fenti okok miatt tehát még mindig a gázkazán-kazán az, ami töretlen népszerűségnek örvend országszerte.

A kazán alapvetően égetés útján állít elő energiát, ezt megteheti többek között fa vagy vegyes anyag eltüzelése, elektromosság felhasználásával, vagy éppenséggel gáz égetésével. A gázkazán-kazán gyakorlatilag csak alapanyagában tér el a többi típustól. Fontos eleme azonban a kazánnak az is, hogy csatlakoztatható, bővíthető legyen, hiszen a fűtés egy rendszerként működik. Nézzük meg, hogyan!

Hogyan kapcsolódik gázkazán-kazán a fűtési rendszerbe?

Mondhatnánk, hogy a gázkazán-kazán a fűtés lelke, mert nélküli nincsen hő. Ez egyszerre igaz is, meg nem is, mert valóban kulcsfontosságú, hiszen ez a berendezés állítja elő a hőt, nem igaz, hogy bármelyik másik alkatrész kevésbé lenne létszükségletű ahhoz, hogy valóban a padlóból érkezzen a kellemes fűtés vagy épp a radiátorból áradjon a meleg. A hőtermelést tehát a kazán látja el, ennek a hőnek azonban még el kell érnie a lakás különböző pontjait is.

Az elsődlegesen csatlakoztatott elem a gázkazán-kazán után általában egy hőszivattyú. A hőt „szállító” közvetítő közeg általában fűtővíz, ez kering a csövekben. Ám ahhoz, hogy valóban keringjen, gyakran szükséges szivattyút alkalmazni. A csövekben ezután elindul az otthon különféle hőleadó egységei felé. Attól függően, mit építettünk ki ez lehet fali fűtés, padlófűtés, radiátor, törölköző szárító stb. A végére természetesen lehűl – ez ebben az esetben olyan negyven fokot jelent – és végül visszatér a gázakán-kazán tartályába, ahol újra felhevül.

A kazánhoz emellett csatlakoztatható puffertartály is, hogy a megtermelt fűtővizet ebben a szigetelt tartályban tudjuk tárolni, amíg szükség nem lesz rá. Ez olyankor lehet indokolt, ha például a használati meleg vizet, amivel zuhanyozunk, szintén a kazán melegíti fel, vagy csatlakoztattunk ingadozó hőtermelő egységeket a kazánhoz, mint egy napkollektor.

A gázkazán-kazán típusai

A nemzetközi előírásoknak megfelelően https://www.gazkazan-kazan.hu/ gázkazán-kazán ma már csak turbós lehet. De mi jelent az, hogy a gázkazán turbós? Hogy zárt égésterű. Amikor először elterjedtek a kazánok, még nyílt égésterűek voltak, azaz a szobából vonták el az oxigént és oda is áramlott belőlük az égéstermék is. Ez elég sok egészségi és biztonsági problémát vetett fel, így manapság már kizárólag turbós kazánokat forgalmaznak. Ezeknek annyi „hátránya” van, hogy beüzemelésükhöz bizony be kell ruháznunk egy kéménybe is.

Fontos újítás még a gázkazán-kazán modellek életében a kondenzációs gázkazánok megjelenése. Ezek kihasználják a visszatérő, lehűlt fűtővíz és az induló magas hőmérsékletű fűtővíz közti különbséget és segítségükkel kicsapatják a távozó égéstermékben búvó párát. Ez egyfelől növeli a gázkazán-kazán fűtési képességét, hiszen ugyanakkora mennyiségű gáz felhasználásával még ezt az extra energiát is kinyerjük. Másfelől a kicsapatás jelentősen növeli a kazán élettartamát, ha a savas kondenzvíz még itt egy erre kialakított rendszerben csapódik ki, és nem a kéményben, amikor érintkezik a kinti levegővel.

Gázkazán típusok megkülönböztethetők még felszerelésük módja szerint is. A gázkazán kazán lehet falra szerelhető, vagy álló gázkazán is. A falra szerelhető előnye, hogy egy nagyobb belmagasságot ügyesen ki tudunk használni a segítségével. Az álló ellenben jobban szervizelhető, hiszen könnyebben elérhető. Ezek az energiatakarékos álló gázkazánok igen elterjedtek itthon, ahol általában külön műszaki helység tartozik egy egy otthonhoz.

A gázkazán-kazán típusok közt ugyan létezik kémény nélküli gázkazán is, de ez csak alacsony teljesítmény esetén oldható meg. Ez ettől függetlenül nem beszélünk itt sem nyílt égésterű berendezésről, kémény helyett pusztán nem függőlegesen, hanem vízszintesen a homlokzat felé vezetik el az égésterméket. Ugyan megúszhatjuk a kémény építést, szigorú szabályozása és alacsony teljesítménye miatt ez a megoldás mégsem igazán hatékony vagy egyszerű.

A gázkazán-kazán bővíthetősége

A legtöbb gázkazán-kazán úgy lett kialakítva, hogy a gyártó egyéb termékei, avagy későbbi kazán modelljei gond és főként módosítások nélkül tudják pótolni és kiegészíteni az eredeti berendezést. Egy kazán élettartama körülbelül tíz-tizenöt év gyártástól. Kiegészítésül általában puffertartályról, napkollektor vagy egyéb megújuló energiaforrás csatlakoztatásáról van szó. A gázkazán-kazán vásárlásnál tehát még nem kell készen álljon minden berendezés, amit később szeretnénk hozzákapcsolni, ellenben annyiból gondolnunk kell előre, hogy elegendő csonkot hagyjunk szabadon, ahol ezeket később csatlakoztathatjuk.