Kétkaros csaptelepnél maradnál vagy az egykarú az igazi?

csaptelep_pic2

Mik a csaptelep trendek 2022-ben?

Új év, új trendek, mondhatnánk, hogy ez mindig igaz, azonban a csaptelepek nem feltétlenül azok a háztartási kiegészítők, amelyekkel az ember igazán divatozni tud. Persze vannak nagyobb csapásvonalak, és a kihasználást elősegítő törekvések összességében, ettől függetlenül, a jó döntést inkább az egyes darabok szerkezeti modernsége, vízállósága és kényelmes használata alapján hozhatjuk meg. Nézzük is meg, hogy melyek azok a tényezők, amelyek egy csaptelep kiválasztása során fontosak lehetnek. 

Csaptelepek a fürdőszobában

Amikor az ember azt a szót hallja, hogy csaptelep, általában a fürdőszobai változat jut eszébe, azonban fontosnak tartom megemlíteni, hogy ide tartozik a konyhai változat is, és persze a zuhanycsapot se feledjük el. Először azonban maradjunk annál a verziónál, ami talán a leginkább kézenfekvő. 

csaptelep_pic1

A fürdőszoba hangulatát és esztétikáját általában a mosdó és a zuhanyzó vagy kád adja, itt nem sok dekorációs lehetősége van az embernek, azonban mégis érdemes lehet arra odafigyelni, hogy milyen összhatást kelt ez a helyiség. Ide ugyan nem sok embert engedünk be, hogyha jön egy vendég, és sokáig marad, biztosan szüksége lesz a mosdó használatára. Azt mondják, hogy inkább egy nappali vagy egy konyha határozza meg egy lakás egészének hangulatát, én azonban sokszor úgy érzem, hogy éppen a fürdő ilyen. Egyszerű helyiség ez, de nagyon nem mindegy, hogy kád vagy zuhanyzó fogadja az embereket, hogy a fürdőszobában használt termékek egy szekrényben vannak ízlésesen felsorakozva vagy éppen a kád szélén hevernek sárgás vízkőfoltokkal maguk körül. 

A csaptelep is ilyen kérdés lehet. Persze nem csak a vendégek miatt érdemes egy szép és kényelmesen használható darabot választani, sőt sokkal inkább magunk miatt válasszunk olyan háztartási eszközöket, amelyek jól mutatnak, kényelmesek és az ízlésünknek megfelelnek. Elvégre, az esetek szinte száz százalékában csak az ott élők fogják használni ezeket, azonban nekik sem mindegy, hogy milyen környezetben élik a mindennapjaikat. 

A csaptelepekről beszélni ilyen fontosságban talán túlzásnak tűnhet, azonban egy rosszul megválasztott darab éveken át bosszúságot okozhat az embernek. Nem csak praktikum tekintetében, de esztétikailag is. A fürdőszobába megszépülni járunk, felkészülni a napra, majd a nap végén kipihenni a fáradalmakat, venni egy forró fürdőt, és nem is gondolni másra, csak kellemes dolgokra. Ehhez azonban kellően kényelmes otthonra van szükség. 

Mosdó csaptelep

A fürdőszobai csaptelep kiválasztásának esetében a letisztultság és az egyszerűség mellett mostanában elterjedt szempont, hogy minél több funkcióval rendelkezzen egy csap. Jó döntés lehet a termosztátos darab, de ügyelhetünk még fogyasztás és spórolás tekintetében is sok dologra. 

A fürdőszoba esetében általában kevésbé van szükségünk arra, hogy egy kézzel is jól lehessen használni a csapot, itt ritkán mosunk zöldségeket vagy koszos dolgokat a házból. Inkább egyszerű kézmosáshoz használjuk, sminkelés, arcápolás előtti fertőtlenítés miatt fontos. Így mindkét változatot bátran választhatja az ember, nincsenek jó vagy rossz válaszok itt sem. Hogyha spórolni szeretnénk, mindkét változatnak megvan a maga előnye és hátránya is természetesen. Csak hideg vizet tudunk engedni a kétkaros változattal, ez azonban csak akkor előnyös, hogyha egyáltalán szoktunk csak hideg vizet engedni, míg az egykaros változat azért lehet jó döntés, mert gyorsabban megtalálhatjuk vele a megfelelő hőmérsékletet. Összességében azonban nem fogjuk olyan sokat használni ezeket, hogy igazán nagy kérdést kelljen csinálnunk a fogyasztásból, így nyugodtan maradhatunk fő választási szempontként az esztétikai értéknél. 

Kádtöltő- és tusoló csaptelep

A tusoló és kádtöltő csaptelepek esetében is mindkét megoldás jó lehet, sokan preferálják mostanában az egyetlen kart, azonban nem minden esetben jó ez. Attól függ, hogy csukott szemmel az ember mit talál meg könnyebben. Egy csapon a beállításokat vagy a két kart, de akkor biztos lehet benne, hogy melyik hőmérsékletből fog választani. Vigyázni kell azonban egy karral, sokszor még jól működő vízmelegítő mellett is megesik vele, hogy nem gyakorlatilag csak jéghideg és tűzforró vízből tud az ember választani, ami persze nem a legkellemesebb érzés, és sem a bőrnek, sem a hajnak nem tesz jót. Megfelelő beszerelés mellett azonban ilyesmitől nem kell majd tartania senkinek. 

csaptelep_pic3

A csaptelepekről – ízlés és anyagminőség

Hogy egy kicsit összegezzem a lényeget: amire figyelnünk kell, az a trendek helyett inkább a korszerűség legyen, a minél modernebb és kényelmesebb funkciók, amelyek biztonságossá és egyszerűvé teszik a használatot. Hogy hány kar legyen? Inkább egyéni döntés legyen ez mint társadalmi vagy trendbeli elvárás, úgyis mi fogjuk legtöbbet használni ezeket az eszközöket, nekünk kell kényelmesnek lennie. Hogyha valami alapján dönteni akarunk tehát, az inkább az anyag legyen, nézzük meg, hogy adott évben melyik anyagot tartják a leginkább tartósnak, és azok közül válasszunk csapot.