Első szemüveg a látás hónapján!

A látás hónapja és az ingyenes látásvizsgálat

Ha még nem vettünk részt a látás hónapján, itt az ideje! A látás hónapja egy remek kezdeményezés, ami minden évben megrendezésre kerül. Ha éppen az első szemüveg vagy kontaktlencse elkészíttetése előtt áll az ember, az október lesz az ő hónapja, amikor rengeteg akcióval várják őt az optikák. Az ingyenes látásvizsgálat gyakorlatilag a résztvevő optikák mindegyikében elérhető, így mind az első szemüvegesek látását, mint a visszatérő vásárlók kontrollvizsgálatát képesek elvégezni. Amikor azonban az ember először megy bármilyen vizsgálatra, akkor feszült lehet az ismeretlentől, így azt is megnézzük, hogy mi történik az első ilyen alkalommal.

Első látásvizsgálat a látás hónapján

A látásvizsgálat gyors, fájdalommentes és kellemetlen. Természetesen mindenki tart egy kicsit az ilyen jellegű eseményektől, de egy látásvizsgálat tényleg a legkellemesebb mind közül. Első alkalommal kicsit több időt érdemes rászánni, de még így is megleszünk nagyjából fél óra alatt. Az iskolából már jól ismerhetjük az alapvető vizsgálatot, ami egy számokkal ellátott táblát jelent, így méri be a közvetőleges méretet a szemész vagy optikus. Ezután kap az ember egy szemüvegkeretet. Ebben a különleges keretben a vizsgálatot végző személy könnyedén tudja cserélgetni a lencséket, így a vizsgálat további része erről fog szólni. Egészen addig próbálkoznak a különböző lencsékkel, amíg a tökéletes dioptriát meg nem találják. Ilyenkor még egy-két kisebb simítás következik, esetleg egy negyeddel kevesebb értéket is megpróbálnak, nehogy túlságosan erőlködnie kelljen a szemnek a túl éles látás miatt. Ha megkaptuk a dioptriát, akkor egy számítógépes látásvizsgálat következik, itt a szaruhártya épségét és egyéb vizsgálható eltéréseket tudnak megnézni. Azt is fontos megállapítani, hogy az ember látása „cilinderes”-e. Ez lényegében egy foltot jelent, ami még a lencse használatával is kissé homályosabb marad. Ez a furcsaság általában nem csak egy ilyen részt jelent, hanem két, egymással körülbelül száznyolcvan fokos szöget bezáró szakaszt. Ezt általában egy óra képével lehet megállapítani, ahol a cilinderrel rendelkező ember könnyedén meg tudja mondani, mely sávokat látja gyengébben. Ez a vizsgálat általában többezer forintba kerül, most azonban a látás hónapja keretein belül ingyen juthatunk hozzá ehhez a szolgáltatáshoz. Ha pedig mindezzel megvagyunk, nincs is más, mint megfelelő szemüvegkeretet és lencsét választani.

Mit találunk még a látás hónapján?

Nem csak az ingyenes látásvizsgálat miatt érdemes azonban részt venni a látás hónapján. Ha az első szemüveg előtt állunk, akkor jelentős összeget spórolhatunk még a keretek árán is. Természetesen, ez az állítás igaz mindazok számára is, akik nem az első darabot nyúzzák már. Az október a tökéletes hónap rá idén is, hogy beszerezzünk egy tartalék darabot vagy csak új stílusú szemüveget válasszunk, ha már igencsak unjuk a régit. Ha a honlapokra látogatunk el, akkor is remek akciókat és kedvezményeket fedezhetünk fel. Nem csak a keretek között, hanem gyakorlatilag mindenféle kiegészítőt találhatunk ilyenkor a leárazások között.

Gyerekek a látás hónapján

A kezdeményezés természetesen a gyermekek számára is jól jöhet, azonban azt fontos tisztázni, hogy a gyerekeknek tizennégy éves korig először mindenképpen szemész által elvégzett vizsgálaton kell részt venniük, számukra nem elég az optikába való ellátogatás, tehát ezt figyelembe véve végeztessük el a vizsgálatot a szemésszel, majd még október folyamán látogassunk el egy optikába, hogy ott még kedvezményesen lehessen szemüveget rendelni.

Fontos: időpont a látás hónapjára

Mivel ilyenkor megnövekszik az optikák forgalma, ezért a látás hónapjára mindenképpen foglaltassunk időpont, akár már most, hogyha az adott optika ad erre lehetőséget. Ez azért is fontos, mert idén a vírushelyzetre való tekintettel valószínűleg kevesebb érdeklődőt lesznek majd képesek fogadni, ezáltal nehezebb lesz egy megfelelő időpontot is kapni. Vidéken, ahol kevesebb az optika, különösen fontos ez, de a fővárosi tömegben sem valószínű, hogy könnyedén lehet majd jó helyet kapni. A látás hónapja minden évben nagy érdeklődésnek örvend, így szükséges az előre gondolkodás és persze a népszerűsége mutatja éppen, hogy milyen jó esemény is ez.

Jövőre is lesz látás hónapja!

Ha most esetleg valamilyen oknál fogva nem jutnánk el a programra, azért ne csüggedjünk el. Évek óta megrendezésre kerülő program ez, ami jövőre sem fog elmaradni. Ha viszont már tavaly is tervezett valaki elmenni, akkor ne halogasson tovább, és idén valóban vegyen is részt egy vizsgálaton. Az ember számára az egyik legnagyobb értéke a szeme, éppen ezért évente, kétévente érdemes megnézetni a biztonság kedvéért. Minél előbb kapja el az ember a szem romlását, annál korábban tudják kezelni, ezzel sok kellemetlenségtől megkímélve az illetőt. Fő az elővigyázatosság, hogyha az egészségről van szó, és éppen a szemünket vagyunk időnként hajlamosak elhanyagolni, ami az egyik legnagyobb butaság.