A kontaktlencse nem bonyolult

A kontaktlencse viseléssel szembe kell nézni

Manapság már az, hogy valaki nem lát jól, nem jelenti feltétlenül azt, hogy szemüveget kell a nap huszonnégy órájában hordania. Azt sem következik egyenesen ebből, hogy csak méregdrágán lézereztetéssel lehet elérni, hogy újra élvezhesse a mozgás szabadságát. Ott a kontaktlencse! Ma már szinte kommersz megoldásnak mondhatjuk, mégis vannak, akik változatlanul ódzkodnak tőle. Az ellenérvek között az elsődleges helyen szinte mindig az áll, hogy „nem szeretek belenyúlni a szemembe”. Hát ezzel bizony nincs mit tenni. Ez egy szubjektív dolog, mint, hogy ki szereti a csirkét, ki nem, ki képes megenni, miután megkopasztotta, ki nem.

Az viszont, hogy nehéz meg bonyolult, már inkább kifogás. Igen, vannak bizonyos szabályok, amiket e kell tartani annak, aki kontaktlencse viselésre adja a fejét, de ezek semmivel sem bonyolultabbak, mint nem elfelejteni, hogy mindennap mossunk fogat. Venni kell fogkrémet és néha cserélni a fogkefét, körülbelül ennyi odafigyelést és rendszerességet igényel a lencseápolás is.

A kontaktlencse viselés előnyei

Természetesen, mint mindennek, a kontaktlencse viselésnek is megvannak a maga előnyei , ahogy a hátrányai is. Az egyik hallatlan előny, hogy külső szemlélőnek javarészt észlelhetetlen. Persze, ha valaki tudja, mit keressen és oldalról jó közelről megnézi a szemünket, kiszúrhatja a lencsét. De semmiképpen sem hasonlítható egy szemüveggel, amit egyértelműen látnak az arcunkon, sőt, mi több, befolyásolja is az arcunkat, megjelenésünket. Érzékenyebb bőrűek esetén még az sem kizárt, főleg serdülőkorban, hogy kipattogzik tőle a bőr.

Amellett, hogy a kontaktlencse viseléshez könnyebb öltözni, mint a szemüveghez, az is élen jár az előnyök listáján, hogy szabadon mozoghatunk vele. Mivel nem a fülünkre rögzítve hordjuk, amit félig meddig a gravitáció tart a helyén, hanem a szemünkre fekszik fel közvetlenül, cseppet sem jelent problémát, ha ugrabugrálunk benne. Egy szemüveg leesik az orrunkról, feltolódik, lecsúszik, elhagyjuk, párás lesz, vizes lesz, stb. A lencse ezzel szemben simán megengedi, hogy teniszezzünk a viselése közben.

Talán kevésbé életbevágó, de az emberi hiúság okán az sem lényegtelen, hogy aki kontaktlencse viselésével oldja meg a látáskorrekciót, hordhat mellette napszemüveget. Ugye két szemüveget egyszerre felvenni, egyiket a dioptria, a másikat a Napvédelem miatt, nem lehet. Persze vannak fényre sötétedő lencsék, de tapasztalatból mondom, ezek sose úgy és akkor sötétednek, ahogy az ember alapvetően szeretné és macerás, hogy néha olyankor is sötét, amikor nem is kéne.

A kontaktlencse behelyezése

Az egyik legnehezebb a https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html kontaktlencse hordásban a kivétele és a betétele, nem véletlen, hogy ezeket még a szemészete megpróbálják jól begyakoroltatni velünk A behelyezés talán a bonyolultabb, bár szerintem a kivétel is embert próbáló tud lenni.

Mosd meg a kezed! Sem a lencsét, sem a szemed, nem akarod koszos kézzel érinteni.

Mosd meg a lencsét! Tenyeredre véve öblítsd le ápoló folyadékkal és gyengéd, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át.

Ellenőrizd, nincs-e kifordulva, nem szakadt-e? Szakadt csak akkor lehet, ha durván bántál vele korábban, de az elején megesik az ilyesmi. Szabad szemmel is látni fogod, ha hiányzik belőle egy darab. A kifordultság esetén az ujjadon tartott lencse oldalnézetből homorú ahelyett, hogy dombor lenne. Röviden tehát, ha a szélei kifelé állnak, mint egy harang, akkor ki van fordulva és kellemetlen lesz így betenni. Manapság már általában meg is festik az egyik oldalt, hogy könnyebben tudj különbséget tenni.

Egyszerre csak az egyik szemet! Nem a legnagyobb tragédia felcserélni a lencséket, ha nem tér el egymástól túlzottan a két szemed. És itt főként nem a dioptriára gondolok, hanem a görbületre, méretre. Összességében arra a személyre, a te szemedre szabott formára.

Tedd a lencsét a mutató ujjadra. Érdemes a kontaktlencse behelyezését az ügyesebbik kezedre bíznod.

Támaszd meg a kezed az arcodon. A lényeg, hogy így jobban beletalálsz a szemedbe, lágyabban tudsz hozzáérni.

Gyűrűsujjaddal húzd le az alsó szemhéjadat! Ezt a finom mozgást elsőre kicsit nehéz lehet begyakorolni, de a kontaktlencse sokkal kisebb eséllyel végzi a földön, ha kifeszíted a szemedet.

Másik kezeddel húzd fel a felső szemhéjadat! Nem kell kipeckelni, annyi a lényeg, hogy véletlenül se pislogj bele, amíg a kontaktlencse teljesen rá nem illeszkedett a szemedre.

Gyengéd mozdulattal közelítsd a kontaktlencse tartó ujjad a szemedhez, amíg lágyan hozzá nem ér. Keresd meg azt a pontot, ahol a lencse leválik az ujjadról és a szemedhez tapad. Ne kapkodj!

Ne kezdj össze vissza pislogni! Lágyan hunyd le a szemed. A lencse ilyenkor még nincs teljesen a helyén, ha most nekiállsz vehemensen pislogni meg a szemed dörzsölni, ki fog esni. Csak szép nyugodtan vedd el az ujjad a szemhéjadról és engedd lecsukódni.

A kontaktlencse épsége

Ha mégis kipislogtad volna semmi baj, próbálkozz újra. Csak mindig tartsd tisztán, úgyhogy ha a szőnyegre hullott, mindenképpen öblítsd le újra. Ha beraktad a lencsét és minden pislogásnál fáj, de közben nem, akkor valami alászorult. Vagy koszos, vagy szemmel is látható dolog tapadt alá, mint egy szösz. Az is előfordulhat, hogy nem vettél észre egy szakadást. Ilyenkor a kontaktlencse széle „cakkos”, nincs lekerekítve, eldolgozva és ezért van, hogy pislogáskor fáj. Utóbbin sajnos a tisztítás sem segít, ilyenkor új lencsére van szükséged.