2021 Kata bevallás: te fel vagy készülve rá?

Közeleg a Kata bevallás határideje 2021 februárjában is!

Vállalkozók minden évben kénytelenek szembesülni a ténnyel, hogy bizony február a kata bevallás hónapja. Amíg mások a Valentin nappal és a farsangi időszakkal, esetleg a Velencei karneválról ismerik ezt a hónapot, addig a katás vállalkozók arról az izzasztó élményről, ami a kata bevallást jelenti. Mert persze a saját tevékenységünktől függ ugyan, de igen kacifántos tud olykor lenni, hogy mit mikor, hova valljunk be. Ha valakinek többféle vállalkozása is van, pláne nehéz lehet rendet vágni a dolgok között. Pedig valójában ez nem egy újkeletű dolog és nem is egy olyan elvárás, amit kizárólag februárban kell abszolválni.

A Kata bevallás előkészületei

A Kata havi bevallás sokaknak ismerős lehet, de jóval kevesebben vannak, akik ezt be is tartják. Pedig elvben minden nap aktuálisan könyvelnünk kéne a számláinkat. Ezen persze minden bizonnyal javított valamit a 2020 nyarán bevezetett online NAV összeköttetés. A remény az, hogy a folytonos NAV összeköttetésnek hála előbb utóbb a vállalkozói adóbevallásokat is előkészíti majd nekünk az állam, ahogy teszi ezt az alkalmazottak és őstermelők esetében.

Közeleg a Kata bevallás határidő 2021 február 25!

Még bőven van időnk a Kata bevallás minden lépését kényelmesen és kapkodás nélkül elintézni, de érdemes nem az utolsó pillanatra halasztani a dolgot. Már csak azért sem, hogy magunkat ne tartsuk stresszben. Persze vezettek be idén változásokat, de ezek a szabályok a tavalyi adóévet már nem befolyásolják, viszonylag „rutinból” végezhetjük el a bevallásunkat. Vannak nyilván olyanok, akik most fogják először elkészíteni, ők több segítségforrásra is támaszkodhatnak. Egy felőle maga a NAV is igyekszik segédletekkel szolgálni, bár azért ezek elég szárazak. Ahogy azt egy kormányzati szervtől megszokhattuk már, mindenre kitérő, átfogó, ugyanakkor a bürokratikus nyelvezetű, ami nem feltétlenül jelent könnyed segítséget. Ennél talán egyszerűbb, ha a Kata bevallás elkészítéséhez online tanfolyamot veszünk igénybe. Kezdőknek már csak azért sem lesz haszontalan, mert egy ilyen tanfolyamban sok olyan információ is elhangzik, amit különben csak véletlenül innen onnan szedegetnénk magunkra. Ráadásul sokkal közérthetőbben adja elő számunka valaki, és egy közösséget is elérünk, ahol kérdezhetünk, a miénkhez hasonló szituációban lévő emberek kérdéseivel, válaszaival találkozhatunk.

2021 Kata bevallás változások

Maga a bevallás csak csekély változásokon ment keresztül, még a kata bevallás határidő is ugyanaz, mint tavaly. A 2021-es évet ugyan nagy változtatásokkal kezdtük, de ez majd a jövőre esedékes bevallásunkban fog inkább jelentkezni. Arra azonban remélhetőleg már mindenki ügyelt, hogy az idei évet és szerződéseket úgy alakítsa, hogy megfeleljen az előírtaknak.

A legnagyobb port kavaró változás ugyanis az egy irányba számlázás korlátozásában jelentkezett. Emögött a rejtett foglalkoztatás visszaszorítása bújik meg. Rejtett foglalkoztatás alatt azt értjük, amikor egy cég gyakorlatilag 8 órában gyárt megbízásokat egyetlen vállalkozónak, akárha alkalmazott volna, de kiélvezi a vállalkozói keret előnyeit: lásd járulékokat, adókat nem fizet a vállalkozó után. Ez nem mellesleg a vállalkozónak sem feltétlenül jó, hiszen ezek az adóterhek így őrá hárulnak, ráadásul olyan juttatásokból, prémiumokból sem részesülhet, amiket hasonló alkalmazotti esetben igenis felajánlanak egy efféle álláshoz.

A szándék tehát derék. Persze lesznek esetek, amikor nem lesz örömteli az alkalmazása. Ugyanis számokban ez azt jelenti, hogyha egy adott partnernek 3.000.000 Ft-nál többet számláztunk adott adóévben, akkor az a partner 40%-os adót köteles fizetni a kiszámlázott összeg 70% alapján. Ha kiszámoljuk, ez még mindig kevesebb, mintha egy egész évben alkalmazott után fizetett volna adót és járulékokat. De azért nem örömteli, ha különben csak arról van szó, hogy jó kerestünk. Egy szabadúszó programozó, tízezer feletti órabérrel elég, ha 300 órát dolgozik egy cégnek és már ki is számlázta. Ami azért egy évre leosztva könnyen elképzelhető.

Nav Kata bevallás idén

Ezt most még szerencsére nem kell figyelembe vennünk a kata bevallás során, ám az idei év alakításában érdemes fejben tartanunk. A februári nagy feladat azonban kétségtelenül az, hogy elkészüljünk az adóbevalással. Ha segítségre szorulunk, az említett csatornákon, fórumokon tudunk utánanézni segédleteknek, vagy akár kérdezősködni. Ha pedig minden kötél szakad könyvelői segítséget is igénybe vehetünk.

Alapvetően azonban egy olyan vállalkozás adóbevallását nem atomfizika elkészíteni. A Kata bevallás is viszonylag egyszerűsített, nem csak az adózása. A dolgot megbonyolíthatja persze, ha mondjuk a szerzett jövedelmünket több részletben számlázzák – ilyenkor több számlát készítünk a beérkezett pénzről, a lényeg, hogy amikor jóváírás történik a számlánkon, ahhoz az összeghez és dátumhoz kapcsolódóan legyen meg a számla. Bonyolíthatja az is, ha ingatlant vettünk, avagy adtunk el, ha kocsit vettünk, ha ne ad Isten örököltünk. De ezek is egyedi esetek, amikre megtaláljuk majd a megfelelő sémát a formanyomtatványon belül. Nem szabad hát halogatni, ess túl rajta!