Mit és hogyan lehet szállítani egy hűtőkocsi segítségével?

hűtőkocsi_pic1

A hűtőkocsik szabályairól, bérlési feltételekről és minden fontos tudnivalóról…

A hűtőkocsi elterjedt módja a szállításnak, főleg élelmiszerek körében, de nem ritka az sem, hogy valamilyen egyéb hűtésre szoruló élőlényt vagy tárgyat kell az embernek vinnie. A hűtőkocsi ugyanis nem minden kivitelezésben csak a konkrét hűtőszekrényes hideg biztosítására alkalmas, hanem akár állatokat is tudunk vele biztonságosan szállítani, hogyha a nyári melegben tennénk meg hosszabb utat, és persze a jégszobrokat is valahogy biztonságosan szállítani szükséges. Persze, elsődlegesen nem ezek egy hűtőautó feladatai, azonban egy kicsit arra is ki akartam térni, milyen széles körű felhasználási lehetőségeket biztosít számunkra egy ilyen jármű. Viszont a továbbiakban azt fogjuk megnézni, hogy mi mindent tudunk élelmiszerek közül ilyen módon szállítani, és persze az is szóba fog kerülni, hogy a jármű megvásárlása nélkül hogyan vehetjük mégis igénybe azt. Természetesen a bérlésre gondolok, aminek megvannak a maga sajátos feltételei. 

 

A hűtőkocsi bérléséről

Fő témánk sokkal inkább a hűtőkocsi bérlési lehetősége. Ugyanis nem minden cég engedheti meg magának, hogy saját járművet vásároljon, a legtöbb helynek ez felesleges pénzkidobás is volna. A szállítás, hogyha nem kifejezetten ezzel foglalkozik az adott cég, akkor egyébként sem mindennapos, ebben az esetben talán túl magas lehetne a bérleti díj is. A kölcsönzés azonban mindig jó döntés, sőt sokszor az egyetlen járható út arra nézve, hogy valahogy az élelmiszereket szállítani tudjuk. Cégeknek egyébként is jól jön ez a módszer, nincs extra kiadás a jármű karbantartására, nem kell vizsgáztatni, nincsenek téli-nyári gumicserék, váratlan meghibásodások. Így kevesebb ügyet kell intézni a mindennapok során is. 

Magánszemélyeknek szintén jó döntés a kölcsönzés. Általában ilyenkor csak egy-egy alkalomra van szükség a járműre. A cégeknek valamivel jobb, mivel bizonyos formában a bérleti díj egy részét vissza tudják igényelni, a magánszemélyeknek erre nincs meg a lehetősége. Ettől függetlenül nem kell elkeseredni, a bérlés díja egyébként sem kifejezetten magas, és általában a szállítással járó haszon visszahozza az árát egyébként is. 

Ami pedig a bérlés feltételeit illeti érdemes egy kicsit részletesebben is tájékozódni a témában. Érdemes például megnézni, hogy mekkora nagyságokban található a hűtőkocsi, melyek azok, amelyek még személygépjárműnek minősülnek, és vannak-e olyan darabok, amik már a teherautó nagyságát ütik meg. Ahhoz a nagysághoz, ami számunkra szükséges lesz, mindenképpen kelleni fog egy megfelelő vezetői engedély a sofőr részéről. Nem feltétlenül kell a vezetőnek lenni a bérlőnek is egy személyben, de ilyenkor ketten is kelleni fognak a szerződés megírásához. A vezetőnek, aki egyben lehet a kölcsönző személy is magánszemélyként, magával kell hoznia a legfontosabb iratait és persze a vezetői engedélyét is be kell mutatnia. Hogyha pedig vállalkozás bérel, akkor a legfontosabb céges iratokat kell magunkkal vinnünk, mint a cégkivonat. Összességében azonban, a hűtőkocsi bérlése egy egyszerű és praktikus megoldást biztosít minden szempontból. Ha Budapesten keres valaki megbízható kölcsönzőt, én a Határautót tudom ajánlani: http://www.hatarauto.hu/hutoauto/ 

 

Mit szállít a hűtőkocsi és milyen szabályok szerint?

A szállítmányozásnak minden élelmiszer tekintetében igen szigorú szabályai vannak. Még az olyan termékek is, amik egyébként nem szorulnak hőmérsékleti szabályozás alá, nem kerülhetnek egy járműben a padlóra, és hasonló speciális dolgok vannak. Nem kerülhet foszló, földes élelmiszer, mint a burgonya olyan fölé, amit utána esetleg pucolás és főzés nélkül fogyasztunk, mint az alma vagy egyéb gyümölcsök. Olyan apróságok ezek, amelyek biztosítják a megfelelő higiéniát, elkerülve ezzel az esetleges fertőzéseket és kórokozásokat. Emellett a hűtőkocsihoz visszatérve, fontos az is, hogy a megfelelő hőmérsékleten való tárolás biztosítja az élelmiszerek tartósságának optimalizálását. Így azok nem romlanak meg, nem kell hamarabb levenni őket a boltok polcairól, így persze a felesleges pazarlásokat, az élelmiszerek elvesztegetését is vissza lehet szorítani, még ha nem is mindenre kiterjedő ez a megoldás. 

És hogy mit is szállít egy hűtőkocsi? Elsősorban a nem tartós élelmiszereket tudjuk ilyen módon szállítani. Gyümölcsök, zöldségek, különböző romlandó tejtermékek és tojások számára megoldás egy ilyen jármű. Nem is beszélve a húsokról, amelyeknek még szigorúbbak a szállítási szabályai. Ez utóbbi ugyanis a maga nemében igen veszélyes, hogyha megromlik. Nem csak az emberek egészségére nézve, bár persze ilyen szempontból is, de egy kellemetlen fertőzés egész éttermek és üzemek jó hírét teheti tönkre. Ez pedig nem csak a pénzről szól, hanem emberek munkahelyéről, és sok év kemény munkájának kárba veszéséről. 

Hogy mik a pontos szállítási szabályok, nem leírható egy ilyen rövidebb bejegyzésben, sőt bele sem mennék komolyabban a témába azért, hogy senki ne érezze úgy, tud is valamit erről, és ez elegendő lesz. Ha egyszer nekiállunk a téma megértésének, akkor bizony minden szabályt meg kell tanulnunk, a tároláshoz megérteni a HACCP fontosságát és be is tartani ezeket a szabályokat, mert a figyelmen kívül hagyásuk komoly büntetést von maga után, amit jobb elkerülni.